Vad är en oljekylare?

En oljekylare kyler helt enkelt olja. Detta gör i sin tur att motorn kyls, och förhindrar att den överhettas.

Varför ska jag ha en oljekylare?

Oljans funktion i bilen är att bland annat att kyla och skydda motorn från korrosion (rost). En olja av god kvalitet minskar slitage och ökar livslängden på din motor, men oljans goda egenskaper försämras av hög värme. För att oljan ska hålla sig fräsch längre ska den därför kylas.

Hur fungerar en oljekylare?

Oljekylare fungerar genom att antingen leda ut värmen i luften, eller växla ut mot kylvätska. En större oljekylare kyler mer effektivt än en liten. Det är för att en större kylare har ett större ytmått, och därför når kylan ut snabbare. En bredare kylare med fler rader (=höjd) kyler mer effektivt än en tunnare med få rader. Men då är den större kylaren självklart tyngre än den mindre.

Hur väljer jag oljekylare?

Börja med att kontrollera hur stor oljekylare du har plats för, sedan kan du välja en med passande bredd och antal rader. Här på sajten hittar du både modellspecifika och universala oljekylare.