Många vill maximera både bredd och höjd på sina fälgar men är osäkra på hur stort man kan ha. Det är ofta en balansgång mellan däckdimension och fälgstorlek när man lever på gränsen. Vill man ha maxbredd behöver man oftast köra med stretch på däcken. Det innebär att man har smalare körbana på däcken än fälgens bredd. Något man måste ta hänsyn till när man väljer bredd är att varken fälg eller däck får sticka ut utanför bilens skärmkant och om däck eller fälg kommer hela vägen ut till kanten är det hög risk att det tar i när bilen lastas tungt. Det andra är att fälgarna inte får sjunka in för långt, då tar den i stötdämpare, innerskärmar och annat. Det är en balansgång. Vill du se exempel på fälgar så hittar du dessa här https://www.scstyling.com/falgar-dack/falgar


Men nog om det, nu går vi in på detaljer!


Dessa saker finns att ta hänsyn till:


  1. Fälgens diameter (ex: 19")
  2. Fälgens bredd (ex: 8,5")
  3. Fälgens offset/ET-värde (ofta mellan 20-55)


Diameter och bredd är ganska lätta att förstå. Offset eller ET-värde är lite klurigare. Det är ett värde som talar om hur många millimeter från fälgens mittpunkt som navet möter fälgen. Se bilden nedan:


ET-värdet påverkar med andra ord hur långt in eller ut fälgen kommer i hjulhuset. Ett lågt ET-värde gör så att fälgen kommer längre ut och ett högt ET-värde gör så att fälgen sjunker in längre i hjulhuset.


Ett bra sätt att börja på när man ska börja forska i vad som passar och ej är att undersöka vilka storlekar som finns original. Ofta säljs bilen med olika fälgstorlekar och då kan man enkelt se vad som passar och inte. Ett sådant verktyg som finns online är:


https://www.wheel-size.com/


Håller man sig till dimensionerna på den länken kommer det att passa till 99%. Det förekommer då och då undantag där man har extra stora bromsok eller annat som påverkar.


Om man trots egna efterforskningar ändå är osäker på vad man ska välja så är man varmt välkommen att fylla i formuläret på https://www.scstyling.com/support så hjälper vi till att hitta rätt storlek till din bil.