Med kjolpaket menar vi spoilers, sidokjola, stötfångare, diffusorer, frontsplitters, splitters, läpp, nedre del och mer! Alla karossdelar som monteras på bilen utanpå den vanliga karossen. Vi kommer dock inte ta med vingar i denna artikel utan den får en egen. Sök ovan efter vinge för att läsa mer.


Vad ska man då tänka på när man tittar på kjolpaket? Det första man ska ha koll på är att alla delar man köper måste lackeras. Det finns några undantag på exempelvis cupspoilers där de kommer blanksvarta och får att monteras direkt. Men förutom dessa gäller det alltid att produkten kommer olackerad. De flesta delarna görs av ABS-plast eller glasfiber och det innebär att ytan behöver mindre bearbetning för att få den perfekta finishen. Vissa av produkterna tillverkas i formar och mindre formjutingsrester kan finnas kvar och behövas slipas bort. 


Det första man ska göra när man fått hem ett kjolpaket (valfri ovan nämnd del) är att provmontera. Det går inte att understryka nog hur viktigt det är. Man måste alltid provmontera innan man skickar till lack. Med provmontering menar vi hålla produkten där den ska monteras för att se att det är rätt del man köpt och att det inte är några defekter. Det är otroligt tråkigt att betala för lack på en del som man inte kan använda för att man råkat beställa fel. Åter igen, det första du ska göra är att provmontera!


Vi rekommenderar alltid att man bearbetar ytan innan grundlackering och slutlackering. Sen är det också viktigt att inte torka lack i ugn eller för varmt. Om man torkar i för hög temperatur kan delarna tappa formen och passar inte bilen efteråt. Ännu ett skäl att provmontera först, då ser man direkt när lackfirman gjort fel och torkat den i för hög temperatur.


När det väl är dags för slutmontering så är det viktigt att ha rätt lim (för delar som inte endast skruvas). Om man använder ett lim som stelnar och blir hårt är det hög risk att det spricker och lossnar när man kör bilen. Man behöver ett vibrationståligt lim som härdar men är flexibelt. Vi har några olika varianter i shoppen:


https://www.scstyling.com/universaldelar/verktyg/lim/sikaflex552

https://www.scstyling.com/universaldelar/verktyg/lim/sikaflex555