Vad betyder beteckningen?

Exempel: 205/65R15 91V

 205= Slitbanans bredd i mm.
 65 = Höjden (profilen) är 65% av slitbanans bredd.*
 R = Typ: Radial
 15 = Fälgens diameter i tum.
 91 = Belastningsindex.
 V = Däckets hastighetsklass**
 * = Om denna uppgift saknas i din dimension så har du en s.k  
basdimension och din höjd (profil) är 80. ** = Helbilsgodkända bilar kräver rätt hastigetsklass. Helbilsgodkända är alla bilar 98 och nyare, och de flesta mellan 96-97.


Några exempel på olika hastighetsklasser:

 Q = 160 km/tim
 R = 170 km/tim
 S = 180 km/tim
 T = 190 km/tim
 U = 200 km/tim
 H = 210 km/tim
 V = 240 km/tim
 Z = >240 km/tim
 W = 270 km/tim
 Y = 300 km/tim
Vad säger lagen

Vinterdäck

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute.

Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan.


Vinterdäck/Dubbdäck får användas mellan:
1 oktober - 15 april.
Dubbdäck efter den 15 april

Det är lagligt att köra med dubbdäck efter den 15 april och innan den 1 oktober om det är eller befaras bli vinterväglag.

Dubbdäck och friktionsdäck

Med vinterdäck menas dubbade däck eller friktionsdäck. Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Det är dock tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt.

Krav på mönsterdjup för vinterdäck
För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst 3mm i däcken.

Samma mönsterdjup gäller för släpvagnar som dras av dessa fordon. För lastbil, buss och personbil klass 2 med en totalvikt över 3,5 ton gäller mönsterdjupet 5 mm.
Kravet gäller för samtliga däck på dessa fordon.

Enligt lag krävs vinterdäck även för tunga fordon med en totalvikt över 3,5 ton. Reglerna skiljer sig mellan fram- och bakhjulsdrivna fordon. Läs mer om denna lag på Transportstyrelsens webbplats


Bästa däcken bak
De däck som har det största mönsterdjupet eller dubbutsticket bör vara monterade bak på fordonet. Det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Förbud mot dubbdäck på vissa platser i storstäderna
Förbud mot dubbdäck gäller på vissa gator i några städer. De som bryter mot reglerna riskerar böter. Mer information om vad som gäller i bland annat Stockholm, Göteborg och Uppsala finns i de lokala trafikföreskrifterna.

Vinterdäck gäller även för utländska fordon
Reglerna om vinterdäck omfattar även utländska fordon och gäller vid resa till och från utlandet. Reglerna finns i sin helhet på Transportstyrelsens webbplats

Däck på släpet
Om bilen har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck när det är vinterväglag. Om bilen har odubbade däck får släpet ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det är viktigt att släpet inte har sämre väggrepp än din bil för att till exempel undvika att släpet sladdar vid inbromsning.

Undantag från användning av vinterdäck
Det finns ett antal undantag från kravet på vinterdäck, till exempel för färd till besiktningsföretag och för fordon som är äldre än trettio år. Listan över alla undantag finns på Transportstyrelsens webbplats


Här hittar du våra däck:

https://www.scstyling.com/falgar-4/dack